Σούπερ λέιζερ όπλο αλά Star Wars ετοιμάζει ο Βρετανικός στρατός

Το όπλο θα είναι λέιζερ και στόχος είναι να κατασκευαστεί μέχρι το 2025. Ποιες θα είναι οι δυνατότητές του και πόσο θα στοιχίσει

Ενα πανίσχυρο όπλο που θα θυμίζει τις μάχες στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Star Wars» σχεδιάζει ο βρετανικός στρατός, που εισέρχεται δυναμικά στην κούρσα κατασκευής όπλων λέιζερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, με ένα συμβόλαιο ύψους 30 εκατομμυρίων λιρών, ένωσε τις δυνάμεις του με την εταιρεία Dragonfire για την κατασκευή ενός hi-tech όπλου μέχρι το 2025, που θα μπορεί να εντοπίζει τους στόχους σε μεγάλη απόσταση και να λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα σχέδια του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, τα πρώτα όπλα με λέιζερ θα δοκιμαστούν το 2019 σε μια επίδειξη σε ξηρά και θάλασσα και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πεδία των μαχών περί τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Παρόλο που δεν διευκρινίστηκε ποια θα είναι η χρήση των συγκεκριμένων «όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας», υπάρχει μια σειρά από εφαρμογές που μπορεί να έχουν, σύμφωνα με ειδικούς.

Αυτές περιλαμβάνουν την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και πυραύλων αέρος αέρος, καθώς και την καταστροφή στόχων στην ξηρά, όπως θα γινόταν και με ένα συμβατικό όπλο στρατιωτικού αεροσκάφους.

Πέρυσι και ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα πρώτα όπλα με λέιζερ το 2023, δηλαδή περίπου την ίδια περίοδο με τον βρετανικό στρατό. «Θα βάλουμε τη Βρετανία στην πρώτη γραμμή των συστημάτων λέιζερ υψηλής ενέργειας, αξιοποιώντας την εμπειρία του υπουργείου Αμυνας στο σύνθετο περιβάλλον των όπλων», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Dragonfire, Ντέιβ Αρμστρονγκ.

Πηγή: Έθνος

Loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ